Sposób przygotowania:
Skubaniec z jabłkami
Do miski włożyć margarynę, cukier, żółtka i kwaśną śmietanę, wszystko porządnie wyrobić, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do wyrobionych wcześniej składników. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną mniejszą, drugą większą. Większą częścią wyłożyć dno wysmarowanej margaryną (lub wyłożonej papierem do pieczenia) brytfanny. Nastawić piekarnik na 180 st. Jabłka (umyte, pozbawione skórki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dać do dużego garnka. Posypać cukrem i smażyć na chwilę, dodać galaretkę. Smażyć jeszcze chwilę. Tak usmażone jabłka wyłożyć na ciasto na brytfannie. Białka ubijać ok. 4 minuty. Dodać cukier i dalej ubijać ok. 3 minuty. Następnie dodać kisiele w proszku. Poczekać jeszcze ok. 2 minuty i taką pianę wyłożyć na masę jabłkową. Mniejszą, pozostałą częścią ciasta skubać po trochu i wrzucać na pianę. Taki ciasto włożyć na ok. 50-55 minut do piekarnika. Gdy się upiecze posypać cukrem pudrem.