gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Skubaniec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobry placek z SEZONOWYCH jabłek

Skubaniec z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skubaniec z jabłkami

 

  • 1 margaryna
  • 1 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • CZĘŚĆ JABŁKOWA
  • 1,20 kg jabłek
  • galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka jabłek
  • PIANA
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania kisielu truskawkowego
  • 6 białek

Sposób przygotowania:

Skubaniec z jabłkami
Do miski włożyć margarynę, cukier, żółtka i kwaśną śmietanę, wszystko porządnie wyrobić, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do wyrobionych wcześniej składników. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną mniejszą, drugą większą. Większą częścią wyłożyć dno wysmarowanej margaryną (lub wyłożonej papierem do pieczenia) brytfanny. Nastawić piekarnik na 180 st. Jabłka (umyte, pozbawione skórki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dać do dużego garnka. Posypać cukrem i smażyć na chwilę, dodać galaretkę. Smażyć jeszcze chwilę. Tak usmażone jabłka wyłożyć na ciasto na brytfannie. Białka ubijać ok. 4 minuty. Dodać cukier i dalej ubijać ok. 3 minuty. Następnie dodać kisiele w proszku. Poczekać jeszcze ok. 2 minuty i taką pianę wyłożyć na masę jabłkową. Mniejszą, pozostałą częścią ciasta skubać po trochu i wrzucać na pianę. Taki ciasto włożyć na ok. 50-55 minut do piekarnika. Gdy się upiecze posypać cukrem pudrem.
Skubaniec z jabłkami
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Skubaniec z jabłkami
Wyrobić dość miękkie ciasto. Podzielić na dwie części. Większą wyłożyć na brytfannę.
Skubaniec z jabłkami
Białka ubić, dodać cukier i kisiele w proszku.
Skubaniec z jabłkami
Usmażone jabłka wyłożyć na ciasto, dać następnie pianę z białek, i skubać po trochu pozostałą część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 st.