Sposób przygotowania:
Skubaniec z masą jabłkową
Masa szarlotkowa: Około 1 kg jabłek myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla. Pół szklanki wody (125ml) mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej, łączymy z jabłkami, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dosładzamy nieco do smaku, jeśli jabłka są mocno kwaśne. Studzimy. podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto (bez kakao). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z tych części dodać kakao i zagnieść na jednolite ciasto. Każdą z części ulepić w owalną kształtem masę. Włożyć do zamrażalnika na ok godzinę. Blachę do pieczenia - użyłam dużej o rozm ok 25cm x 40cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jasną kulkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce. Ciasto wyłożyć masą szarlotkową - ważne aby był gęsty. Następnie zetrzeć jasną lub ciemną warstwę i rozprowadzić równomiernie na warstwie dżemu. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i sokiem z cytryny. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Przełożyć na warstwę ciasta i równomiernie rozsmarować. Na koniec zetrzeć ostatnią kulkę ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 170 stopniach ) na środkowej półce piekarnika.
mysza75
cris
Sarenka