Śląska zupa pomidorowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawdziwa zupa pomidorowa Ślązaków

Śląska zupa pomidorowa.

Składniki:

Śląska zupa pomidorowa.

 

  • Składniki:
  • 500 gram mięsistych
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • żółtko
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Śląska zupa pomidorowa.
Przygotowanie;
Umyte pomidory kroimy w ćwiartki,cebulę drobno siekamy.W rondlu topimy masło,szklimy cebulę,dodajemy pomidory,oprószamy mąką,mieszamy i chwilę smażymy.Wlewamy gorący bulion i gotujemy około 20 minut,przecieramy przez sito,zagotowujemy,zaciągamy rozkłóconym z 1-2 łyżkami wody żółtkiem,zagotowujemy.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i cukrem.Chleb kroimy w kostkę,zrumieniamy na rozgrzanej patelni,na którą kładziemy łyżeczkę masła.Podajemy z grzankami z chleba.

Tagi:

chleb pomidory