Sposób przygotowania:
Śląska zupa pomidorowa.
Przygotowanie;
Umyte pomidory kroimy w ćwiartki,cebulę drobno siekamy.W rondlu topimy masło,szklimy cebulę,dodajemy pomidory,oprószamy mąką,mieszamy i chwilę smażymy.Wlewamy gorący bulion i gotujemy około 20 minut,przecieramy przez sito,zagotowujemy,zaciągamy rozkłóconym z 1-2 łyżkami wody żółtkiem,zagotowujemy.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i cukrem.Chleb kroimy w kostkę,zrumieniamy na rozgrzanej patelni,na którą kładziemy łyżeczkę masła.Podajemy z grzankami z chleba.
Umyte pomidory kroimy w ćwiartki,cebulę drobno siekamy.W rondlu topimy masło,szklimy cebulę,dodajemy pomidory,oprószamy mąką,mieszamy i chwilę smażymy.Wlewamy gorący bulion i gotujemy około 20 minut,przecieramy przez sito,zagotowujemy,zaciągamy rozkłóconym z 1-2 łyżkami wody żółtkiem,zagotowujemy.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i cukrem.Chleb kroimy w kostkę,zrumieniamy na rozgrzanej patelni,na którą kładziemy łyżeczkę masła.Podajemy z grzankami z chleba.