Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Śląski baranek wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Upieczonego baranka włożyć do koszyczka i święcić.

Śląski baranek wielkanocny

Składniki:

Śląski baranek wielkanocny

 

  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 10 dag mąki krupczatki
  • łyżeczka proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych
  • sok z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Śląski baranek wielkanocny
Masło utrzeć do białości i dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać na końcu dodać troszkę soli. Gdy masa będzie puszysta, dodać pianę ubitą na sztywno i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wymieszać delikatnie i dokładnie. Formę w kształcie baranka, wysmarować tłuszczem, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 50 minut. Po przestudzeniu wyjąć baranka
z formy. Cukier zagotować z łyżka wody na gęsty syrop, utrzeć
z sokiem cytrynowym, polać baranka i posypać wiórkami kokosowymi.