Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1036]

Mielone a' la gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oto idealny pomysł na smaczny, prosty obiad, przy którym się nie narobisz. Nikt nie robi lepszych. Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw na pewno zasmakują każdemu. Spróbuj przekonaj się Sam.

Mielone a' la gołąbki

Składniki:

Mielone a' la gołąbki

Składniki na kotlety:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ woreczka ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • Mąką do panierki
  • Olej do smażenia

Składniki na sos warzywny:

  • ½ główki kapusty
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • 500 g passaty
  • 4 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

Mielone a' la gołąbki

I

Mielone a' la gołąbki
przygotowanie wszystkich składników na kotlety mielone, łączymy ze sobą , robimy kotlety, panierujemy i smażymy.

1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaje ugotowany ryż, obraną drobno pokrojoną cebule, wsypuję paprykę ostrą, majeranek, sól, wbijam jajko i wyrabiam masę mięsną. Z mięsa robię okrągłe kotlety, panieruję w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu odstawiam na bok.

II

Mielone a' la gołąbki
przygotowanie warzyw, marchew, pietruszkę kapustę oraz ziemniaki.

2. Warzywa marchew oraz pietruszkę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno kroję. Ziemniaki obieram kroję plasterki.
3. Na dużej patelni typu Wok rozgrzewam olej, przekładam ziemniaki i smażę.

III

Mielone a' la gołąbki
Doprawianie sosu i zagęszczanie.

4. Następnie dodaję pozostałe warzywa, marchew, pietruszkę oraz kapustę. Podlewam jedną szklanką wody, doprawiam pieprzem oraz solą i gotuje do chwili aż warzywa będą miękkie.
5. Pod koniec gotowania wlewam passatę oraz ketchup, chwilę gotuję.

IV

6. Sos z warzywami łączę w kotletami i podaję.
7. Gotowe.
8. Smacznego.