iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Śledź na słodko-kwaśno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten przepis dostałam od cioci z nam morza, bardzo wszystkim zasmakował, śledzie mają naprawdę inny świetny smak.

Śledź na słodko-kwaśno

Składniki:

Śledź na słodko-kwaśno

 

  • 1 kg śledzi kwaszonych płatów,
  • 20 dag śliwek suszonych lub słoik w zalewie octowej,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 2 cebule,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 3 pomidory,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Śledź na słodko-kwaśno
Śledzie moczymy w wodzie 30 minut, ogórki kroimy w plastry, cebule w piórka a śliwki na 3 części, wrzucamy warzywa na łyżkę oleju, dodajemy listki i dusimy 20 min. dodajemy pokrojone bez skórki pomidory, koncentrat, sól, pieprz, cukier, dusimy chwilę i studzimy. Na półmisku układamy naprzemiennie śledzie i farsz, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.