Śledź w zielonym akcencie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis Adama Leszczyńskiego - zwycięzcy konkursu NORGE & FOOD SERVICE CHEFS' COMPETITION - wschodzącej gwiazdy polskiej gastronomii

Śledź w zielonym akcencie

Składniki:

Śledź w zielonym akcencie

 

  • Składniki na 1 porcję
  • Śledź 60g (20g x 3 szt)
  • Rzodkiew japońska 30 g
  • Rzodkiewka 10g
  • Szczypior 25 g
  • Migdały 10 g
  • Dresing
  • Oliwa 100 ml
  • Kolendra 25 g
  • ocet winny 15 g
  • musztardy dijon 4 g
  • soku z cytryny 5 g
  • sol, pieprz

 

  • Dekoracja
  • Koperek
  • Trybula
  • Salata Rzymska
  • Pietruszka.

 

Sposób przygotowania:

Śledź w zielonym akcencie
Śledzia płuczemy w zimnej wodzie, aby nie był zbyt słony, suszymy i obsypujemy posiekanym koperkiem, oliwa extra, w miedzy czasie blanszujemy szczypiorek, hartujemy. Obieramy rzodkiew japońską tniemy ja na cienkie paski, wkładamy do marynaty (ocet ryzowy100ml ,woda 100ml, cukier 60g, liść laurowy) rzodkiewkę kroimy na mandolinie , wkładamy do wody z lodem, migdały wkładamy do rozgrzanego piekarnika o  temp 180" C na niecałe 4 min. Wszystkie składniki dresingu miksujemy.



Sałatę rzymska, moczymy w wodzie z lodem przez niecałe  5 minut (aby była chrupka), suszymy i  mieszamy z dresingiem , resztę dresingu  zostawiamy do dekoracji na talerz, wszystkie składniki sa wcześniej przygotowane na blaszce z papierem ( ułatwienie wydawania). Gdy wszystkie składniki sa juz na talerzu na sam koniec polewamy dresingiem.