Sposób przygotowania:
Śledź w zielonym akcencie
Śledzia płuczemy w zimnej wodzie, aby nie był zbyt słony, suszymy i obsypujemy posiekanym koperkiem, oliwa extra, w miedzy czasie blanszujemy szczypiorek, hartujemy. Obieramy rzodkiew japońską tniemy ja na cienkie paski, wkładamy do marynaty (ocet ryzowy100ml ,woda 100ml, cukier 60g, liść laurowy) rzodkiewkę kroimy na mandolinie , wkładamy do wody z lodem, migdały wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp 180" C na niecałe 4 min. Wszystkie składniki dresingu miksujemy.
Sałatę rzymska, moczymy w wodzie z lodem przez niecałe 5 minut (aby była chrupka), suszymy i mieszamy z dresingiem , resztę dresingu zostawiamy do dekoracji na talerz, wszystkie składniki sa wcześniej przygotowane na blaszce z papierem ( ułatwienie wydawania). Gdy wszystkie składniki sa juz na talerzu na sam koniec polewamy dresingiem.
Sałatę rzymska, moczymy w wodzie z lodem przez niecałe 5 minut (aby była chrupka), suszymy i mieszamy z dresingiem , resztę dresingu zostawiamy do dekoracji na talerz, wszystkie składniki sa wcześniej przygotowane na blaszce z papierem ( ułatwienie wydawania). Gdy wszystkie składniki sa juz na talerzu na sam koniec polewamy dresingiem.
Tit
Nakręciliśmy z przebiegu tego konkursu filmy, które już niebawem pojawią się na gotujmy.pl. Będzie wywiad z Geir'em Skeie, który jest młody (31), bardzo przystojny i nie ma w sobie nic z gwiazdora. Norwegowie zorganizowali taki konkurs specjalnie dla polskich młodych pracowników restauracji - dlatego, że Polska jest pod względem spożycia śledzia na pierwszym miejscu w świecie! Pozdrawiam wszystkich śledziojadów, do których sama należę.
agabi22
Tit