eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie Eli na śmietanowej kołderce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zawijane śledzie z suszonymi podgrzybkami na kołderce ze śmietany z dodatkiem wasabi i koperku.

Śledzie Eli na śmietanowej kołderce

Składniki:

Śledzie Eli na śmietanowej kołderce

 

  • 6 solonych płatów śledziowych
  • 3 duże kapelusze suszonych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 150 mililitrów gęstej,kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/4-1/2 łyżeczki chrzanu wasabi
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • 6 wykałaczek

Sposób przygotowania:

Śledzie Eli na śmietanowej kołderce
Grzyby zalać ciepłą wodą,moczyć 2 godziny i gotować przez 30 minut w wodzie z moczenia. Grzyby pokroić w paski.Ogórki i cebulę drobno posiekać.Odłożyć po 1 łyżeczce cebuli i ogórka.Kilka gałązek koperku odłożyć do dekoracji,resztę posiekać.Płaty sledziowe umyć,zalać zimną wodą,wymoczyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Płaty smarować odrobiną wasabi,rozłożyć paski podgrzybków,zwinąć jak rolmopsy i spiąć wykałaczkami.Wymieszać śmietanę z resztą wasabi,koperku,cebuli,ogórka i doprawić solą do smaku.Śledzie ułożyć na śmietanie,posypać odłożoną cebulką i ogórkiem.Całość udekorować gałązkami koperku.Smacznego!