velbekkomen

velbekkomen

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Śledzie korzenne.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie przygotowane w ten sposób są aromatyczne i ostre... w zależności od tego ile się użyje przypraw. Mogą stać dość długo 3-4 tygodnie.

Śledzie korzenne.

Składniki:

Śledzie korzenne.

 

  • 5 płatów śledziowych (filet)
  • szklanka oleju (oliwy z oliwek)
  • dwie duże cebule
  • pieprz czarny lub kolorowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, trochę kminku i gałki muszkatołowej
  • pieprz ziołowy, czosnek suszony, papryka ostra, pieprz czarny mielony (wersja łagodniejsza w smaku)
  • cytryna lub musztarda

Sposób przygotowania:

Śledzie korzenne.
Płaty śledziowe płuczemy w wodzie i kroimy w wąskie paski. Skrapiamy sokiem z cytryny lub smarujemy (nie za dużo) musztardą. Posypujemy przyprawami i zostawiamy aby puściły trochę soku. Cebulę kroimy tak jak lubimy byle nie za drobno. Wszystko wkładamy do słoika przekładając cebulę śledziami tak aby ostatnią warstwą była cebula. Wkładamy do lodówki na 2 - 3 dni aby się przegryzły.... :) Nie wytrzymujemy i jemy doskonałe śledziki już wieczorem z chlebkiem z masełkiem, pomidorkiem, żółtym serem i gorącą herbatą earl grey. Smacznego