Sposób przygotowania:
Śledzie marynowane
Śledzie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Panierujemy w mące, smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półtalarki lub ćwiartki talarków. Usmażone śledzie wraz z cebulą wkładamy pionowo do trzech słoików o pojemności 0,9 litra każdy.Do każdego słoika wrzucamy po 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprza i ziela angielskiego oraz łyżeczce gorczycy. Zalewamy ciepłą zalewą (tak, aby całkowicie przykryć śledzie). Po ostudzeniu zakręcamy słoiki i wstawiamy do lodówki na co najmniej tydzień. Po tym czasie większość ości powinna się rozpuścić, aczkolwiek śledzie najlepsze są po 3-4 tygodniach marynowania.
zbysiowa
misia5