monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Śledź na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zrobiłam małą porcję tej sałatki i to był błąd bo bardzo wszystkim smakowała ale szybko się skończyła...

Śledź na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledź na ostro

 

  • 200 g matiasów ( ja miałam w oleju)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cebulka czerwona
  • 2-3 średnie ogórki konserwowe
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1 ostra papryczka
  • 1 szklanka ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • sól,pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

 

Sposób przygotowania:

Śledź na ostro
Rybę wyjąć z oleju,przełożyć na sito na około 30 minut aby dobrze odciekła. Następnie delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do miski. Zalać mlekiem i zostawić na 3-4 godziny. Po tym czasie ponownie przełożyć na sito do całkowitego odcieknięcia. W między czasie cebulkę drobniutko posiekać i przełożyć do miski. Ogórki konserwowe pokroić w małą kostkę. Obie papryki umyć i pozbawić nasion. Ostrą papryczkę pokroić w malutką kosteczkę a żółtą w mała kostkę. Przełożyć do miski. Dodać pokrojonego na 4-5 części śledzia. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszać ketchup z octem,cukrem ostrą papryką w proszku oraz oliwą. Dobrze połączyć wszystkie składniki zalewy i przelać do miski z sałatką. Delikatnie ale dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
Śledź na ostro
do miski przełożyć pokrojoną drobno cebulke i ogórka konserwowego
Śledź na ostro
dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę
Śledź na ostro
namoczony a następnie osuszony śledź pokroić na 4-5 kawałków
Śledź na ostro
wymieszać ocet z ketchupem ostrą papryka oraz oliwą

Tagi:

śledź ryba