halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Śledzie na przekąskę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Śledzie podajemy na wiele sposobów.Podane z papryką , sosem śmietanowo-majonezowym są smaczne na przekąskę.

Śledzie na przekąskę

Składniki:

Śledzie na przekąskę

 

  • płaty śledziowe marynowane w oleju 40 dag
  • papryka czerwona marynowana 2 kawałki
  • papryka żółta marynowana 2 kawałki
  • papryka biała marynowana 2 kawałki
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • śmietana 4 łyżki
  • majonez 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie na przekąskę
Śledzie osuszyć ręczniczkiem papierowym z oleju. Następnie pokroić na kawałki.Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę paprykę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Wymieszać razem składniki sosu.Kawałki śledzi ułożyć na półmisku , polać sosem. Wstawić na godzinę do lodówki.