Sposób przygotowania:
Śledzie z sosem pieczarkowym
Mrożone śledzie rozmrozić, wyciąć grzbiety, włożyć do miski i zalać pierwszą marynatą. Miskę szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na ok. 24 godziny. Po tym czasie śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do wrzątku na 1-2 minuty, odsączamy. Pieczarki odsączamy i kroimy w plasterki. W przezroczystej misce układamy warstwami cebulę, pieczarki, śledzie. Każdą warstwę śledzi smarujemy sosem pieczarkowym, posypujemy pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Na wierzchu powinna być warstwa cebuli. Całość zalewamy sokiem z cytryn i oliwą, lekko podważając widelcem warstwy aby oliwa przedostała się do spodu. Miskę przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 2-3 dni. SMACZNEGO!
thegrooba
Marika_1961
Zytka z lasu
kasia.malina
Natala1210
christ300
Zosia62
weranda
grazka
evita0007