misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Śledzie z sosem pieczarkowym

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Dla amatorów śledzi wspaniała przekąska, jak i samodzielne danie...szczególnie do świeżego pieczywa...

Śledzie z sosem pieczarkowym

Składniki:

Śledzie z sosem pieczarkowym

 

  • 1,2 kg płatów (filetów) z zielonych śledzi(mrożone lub świeże)
  • MARYNATA I
  • 2 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • MARYNATA II
  • 1 mały słoik sosu pieczarkowego Łowicz
  • 1słoik marynowanych pieczarek ( ½ l)
  • 5 dużych cebul
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra -mielona
  • Sok z kilku cytryn (ilość wg własnych upodobań smakowych)
  • Oliwa lub dobry olej

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z sosem pieczarkowym
Mrożone śledzie rozmrozić, wyciąć grzbiety, włożyć do miski i zalać pierwszą marynatą. Miskę szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na ok. 24 godziny. Po tym czasie śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do wrzątku na 1-2 minuty, odsączamy. Pieczarki odsączamy i kroimy w plasterki. W przezroczystej misce układamy warstwami cebulę, pieczarki, śledzie. Każdą warstwę śledzi smarujemy sosem pieczarkowym, posypujemy pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Na wierzchu powinna być warstwa cebuli. Całość zalewamy sokiem z cytryn i oliwą, lekko podważając widelcem warstwy aby oliwa przedostała się do spodu. Miskę przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 2-3 dni. SMACZNEGO!