gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Śledzie na żółto ze śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubimy śledzie ze śmietaną na obiad z ziemniakami. Ale ty razem zrobiłam z dodatkiem kurkumy dlatego wyszły żółte.

Śledzie na żółto ze śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledzie na żółto ze śmietaną

 

  • 5-6 filetów śledziowych
  • 2 jabłka
  • 2-3 korniszony
  • kawałek pora
  • koperek zielony
  • pieprz do smaku
  • czubrica zielona do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 400 ml śmietany 12 %
  • 1/2 szklanki zalewy z korniszonów

Sposób przygotowania:

Śledzie na żółto ze śmietaną
Filety śledziowe płuczemy w zimnej wodzie dwa razy, zalewamy zimną wodą wlewamy trochę octu i odstawiamy na całą noc w zimne miejsce.

Cebule obieramy i kroimy w kostkę zalewamy wrzącą wodą na chwilę przelewamy następnie zimną wodą odsączamy na sitku.

Korniszony kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy drobno. Koperek siekamy drobno ja użyłam mrożonego. Filety śledziowe odsączamy kroimy w ukośne paseczki przekładamy do miski. Do śledzi dodajemy pokrojone składniki.

Przygotowanie sosu. Do śmietany wlewamy pół szklanki zalewy z korniszonów dodajemy zieloną czubricę ,pieprz,kurkumę i curry dokładnie mieszamy składniki zalewy

. Sos wlewamy do śledzi mieszamy. Najlepiej odstawić przygotowane śledzie aby smaki się przegryzły. POLECAM!!!  
Śledzie na żółto ze śmietaną
Śledzie ze śmietaną najlepiej smakują następnego dnia.