beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledź w śmietanie z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Śledzie tradycyjnie w śmietanie.

Śledź w śmietanie z jajkiem

Składniki:

Śledź w śmietanie z jajkiem

 

  • płaty śledziowe 3 sztuki
  • jajka 3 sztuki
  • cebula 1,5 sztuki
  • jabłko kwaskowe 1 szt
  • śmietana 1 szklanka
  • majonez
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ocet do skropienia

Sposób przygotowania:

Śledź w śmietanie z jajkiem
Śledzie (najlepiej matiasy ) jeśli są zbyt słone wymoczyć.Skropić octem i odstawić. Cebulę i jabłko obrać i pokroić w kostkę.Część zostawić,a resztę wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku .Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i ściąćpo jednym końcu u każdego jajka.Oprószyć solą i pieprzem.Płaty śledziowe posmarować [niezbyt dużo]majonezem, posypać cebulą i jabłkiem . Zawijać w nie przygotowane jajka. Następnie stawiać na półmisku i oblać przygotowaną śmietaną.