Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Śledzie po hawajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie po hawajsku to jedna z najpopularniejszych wersji, w jakich jada się tę rybę. Taka rybna sałatka jest bardzo prosta i szybka, a smakuje doskonale.

Śledzie po hawajsku

Składniki:

Śledzie po hawajsku

 

  • 500 g matjasów moczonych przez noc w wodzie
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 cebuli
  • olej

Na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • pieprz
  • szczypta słodkiej papryki mielonej
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

Śledzie po hawajsku

ETAP 1:

Śledzie po hawajsku
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.

ETAP 2:

Śledzie po hawajsku
Namoczone przez noc matjasy kroimy na kawałki

Namoczone matjasy wyjmujemy z wody, kroimy na kawałki.

ETAP 3:

Śledzie po hawajsku
Do sałatki dodajemy także pół puszki kukurudzy

Kukurydzę odsączamy z zalewy, łączymy ze śledziami i cebulą.

ETAP 4:

Śledzie po hawajsku
Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę

Ananasa odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, dodajemy do sałatki.

ETAP 5:

Śledzie po hawajsku
Do sałatki dodajemy sos z majonezu i jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki, mieszamy.
Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!