Sposób przygotowania:
Śledzie po grecku
Śledzie jeśli są bardzo słone to zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę aby się lekko wymoczyły. Marchew gotujemy nie obierając jej, powinna być lekko twarda.
Ostudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, jeśli cebule są duże to kroimy je na więcej części.
Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy cały czas mieszając, cebula ma być lekko zeszklona. Dodajemy rodzynki ,marchewkę, przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.
Całość dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki, dodajemy do warzyw, delikatnie mieszamy.
Przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki aby śledzie przeszły smakami warzyw i sosu.
Ostudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, jeśli cebule są duże to kroimy je na więcej części.
Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy cały czas mieszając, cebula ma być lekko zeszklona. Dodajemy rodzynki ,marchewkę, przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.
Całość dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki, dodajemy do warzyw, delikatnie mieszamy.
Przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki aby śledzie przeszły smakami warzyw i sosu.