Sposób przygotowania:
Dorsz w galarecie
Filety z dorsza bez skóry dokładnie opłukać, włożyć do garnka, wlać wywar z włoszczyzny (wykorzystałam z warzyw do sałatki jarzynowej i zostawiłam dwie marchewki) i doprowadzić do zagotowania.
Następnie zmniejszyć ogień i tylko aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia.
Filety w kawałkach układać w miseczkach, szklankach, dodać jajka na twardo, groszek zielony, marchewkę, pieprz mielony, natkę pietruszki.
Do wywaru wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny lekko podgrzać, nie zagotować, do smaku przyprawić solą, przyprawą w płynie.
Wywar wlać do porcji ryb, zamieszać łyżeczką i schować do lodówki najlepiej na całą noc, podawać z cytryną.
Następnie zmniejszyć ogień i tylko aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia.
Filety w kawałkach układać w miseczkach, szklankach, dodać jajka na twardo, groszek zielony, marchewkę, pieprz mielony, natkę pietruszki.
Do wywaru wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny lekko podgrzać, nie zagotować, do smaku przyprawić solą, przyprawą w płynie.
Wywar wlać do porcji ryb, zamieszać łyżeczką i schować do lodówki najlepiej na całą noc, podawać z cytryną.