ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

Dorsz w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filety z dorsza można również wykorzystać do przygotowania pysznej, dietetycznej galaretki, smakuje na każde okazje i na co dzień.

Dorsz w galarecie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz w galarecie

 

  • filety dorsza bez skóry 2 duże sztuki,
  • wywar z włoszczyzny 1, 5 litra,
  • sól 3/4 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki,
  • jajka na twardo 3 sztuki,
  • groszek konserwowy 1/2 puszki,
  • marchew ugotowana 2 sztuki średnie,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • żelatyna na 1,5 litra

Sposób przygotowania:

Dorsz w galarecie
Filety z dorsza bez skóry dokładnie opłukać, włożyć do garnka, wlać wywar z włoszczyzny (wykorzystałam z warzyw do sałatki jarzynowej i zostawiłam dwie marchewki) i doprowadzić do zagotowania.

Następnie zmniejszyć ogień i tylko aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia.

Filety w kawałkach układać w miseczkach, szklankach, dodać jajka na twardo, groszek zielony, marchewkę, pieprz mielony, natkę pietruszki.

Do wywaru wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny lekko podgrzać, nie zagotować, do smaku przyprawić solą, przyprawą w płynie.

Wywar wlać do porcji ryb, zamieszać łyżeczką i schować do lodówki najlepiej na całą noc, podawać z cytryną.
Dorsz w galarecie
Filety można wykorzystać różne, powinny być świeże a nie mrożone do galaretki
Dorsz w galarecie
Dodatki też można dodać jakie się lubi.
Dorsz w galarecie