haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 316]

Pasztet rybny w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis mojej mamy. Delikatna zmielona ryba gotowana razem z marchewką, zalana potem galareta na rosole najlepiej smakuje z odrobina majonezu. Kilka kropli cytryny i jajko do dekoracji - to lekka i przepyszna przystawka na świateczny stół!

Pasztet rybny w galarecie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pasztet rybny w galarecie

 

  • 500 g filetów z dorsza lub innej ryby
  • 2 średnie marchewki
  • 1/3 szklanki kaszki manny
  • 1 jajko do pasztetu
  • 1 jajko ugotowane na twardo do dekoracji
  • włoszczyzna do rosołu warzywnego
  • żelatyna spożywcza
  • sól. pieprz
  • sok z cytryny
  • majonez

Sposób przygotowania:

Pasztet rybny w galarecie
1. Surowe, rozmrożone filety mielimy razem z obrana marchewką (jeśli nie ma maszynki do mięsa, rybę można rozdrobnić blenderem, ale bardzo krótko!).

2. Do masy rybnej dodajemy kaszkę mannę i jajko, doprawiamy solą i pierzem.

3. Całość zagniatamy jak na pasztet, zawijamy w płótno na kształt pieczeni rzymskiej i zaszywamy nicią (bardziej nowoczesny sposób, to szczelne zawinięcie w folię spożywczą).

4. Wrzucamy pakunek do wrzątku. Jeśli użyliśmy płótna, do wrzątku można dodać włoszczyznę i sól, w przypadku folii nie potrzeba.

5. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny, następnie gorący pakunek ściskamy między dwiema deskami i obciążamy z góry garnkiem.

6. Gotujemy rosół warzywny na włoszczyźnie.

7. Nazajutrz pasztet kroimy w 1 centymetrowe plastry, układamy na talerzu, ozdabiamy ugotowanym na twardo jajkiem i marchewką.

8. w rosole warzywnym rozpuszczamy żelatynę i tężejącą galaretą zalewamy nią pasztet rybny.

9. Podajemy skropiony cytryna, z odrobiną majonezu! Mniam!
Pasztet rybny w galarecie
Do zmielonej ryby z marchewką dodajemy kaszkę i jajko.
Pasztet rybny w galarecie
Zagnieciony pasztet zawijamy w płótno lub folię.
Pasztet rybny w galarecie
Gotujemy na małym ogniu 2 godziny, a potem obciążamy garnkiem z wodą.
Pasztet rybny w galarecie
Paszte kroimy na 1 centymetrowe plastry.
Pasztet rybny w galarecie
Ukladamy na talerzu i zdabiamy gotowanym jajkiem i marchewką, po czym zalewamy galaretą.

Tagi:

pasztet dorsz