Sposób przygotowania:
Pasztet rybny w galarecie
1. Surowe, rozmrożone filety mielimy razem z obrana marchewką (jeśli nie ma maszynki do mięsa, rybę można rozdrobnić blenderem, ale bardzo krótko!).
2. Do masy rybnej dodajemy kaszkę mannę i jajko, doprawiamy solą i pierzem.
3. Całość zagniatamy jak na pasztet, zawijamy w płótno na kształt pieczeni rzymskiej i zaszywamy nicią (bardziej nowoczesny sposób, to szczelne zawinięcie w folię spożywczą).
4. Wrzucamy pakunek do wrzątku. Jeśli użyliśmy płótna, do wrzątku można dodać włoszczyznę i sól, w przypadku folii nie potrzeba.
5. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny, następnie gorący pakunek ściskamy między dwiema deskami i obciążamy z góry garnkiem.
6. Gotujemy rosół warzywny na włoszczyźnie.
7. Nazajutrz pasztet kroimy w 1 centymetrowe plastry, układamy na talerzu, ozdabiamy ugotowanym na twardo jajkiem i marchewką.
8. w rosole warzywnym rozpuszczamy żelatynę i tężejącą galaretą zalewamy nią pasztet rybny.
9. Podajemy skropiony cytryna, z odrobiną majonezu! Mniam!
2. Do masy rybnej dodajemy kaszkę mannę i jajko, doprawiamy solą i pierzem.
3. Całość zagniatamy jak na pasztet, zawijamy w płótno na kształt pieczeni rzymskiej i zaszywamy nicią (bardziej nowoczesny sposób, to szczelne zawinięcie w folię spożywczą).
4. Wrzucamy pakunek do wrzątku. Jeśli użyliśmy płótna, do wrzątku można dodać włoszczyznę i sól, w przypadku folii nie potrzeba.
5. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny, następnie gorący pakunek ściskamy między dwiema deskami i obciążamy z góry garnkiem.
6. Gotujemy rosół warzywny na włoszczyźnie.
7. Nazajutrz pasztet kroimy w 1 centymetrowe plastry, układamy na talerzu, ozdabiamy ugotowanym na twardo jajkiem i marchewką.
8. w rosole warzywnym rozpuszczamy żelatynę i tężejącą galaretą zalewamy nią pasztet rybny.
9. Podajemy skropiony cytryna, z odrobiną majonezu! Mniam!