bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 850]

Śledzie po kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczne śledzie z pieczarkami , cebulą i pomidorami. Możemy je podać na świąteczny stół. Polecam.

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

Śledzie po kaszubsku

 

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych

 

  • 2 cebule

 

 

  • 0,5 małego słoika koncentratu pomidorowego

 

  • 1 łyżeczka majeranku

 

  • 1 łyżka miodu lub cukru

 

  • 2 łyżki octu

 

 

  • 0,5 szklanki oleju

 

  • olej do smażenia

 

 

  • 2 szklanki wody

 

  • 1/4 szklanki octu

Sposób przygotowania:

Śledzie po kaszubsku
Śledzie moczymy w wodzie z octem. Kroimy na mniejsze kawałki 2 cm. szerokości. Cebulę obieramy i kroimy w pióra ,smażymy na patelni na oleju do momentu aż będzie szklista. Pieczarki kroimy w plasterki i na osobnej patelni obsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje.

Dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym, miodem, majerankiem, octem i olejem. Całość doprawiamy solą i pieprzem .Smażymy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie.