bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Śledzie w łowickim stylu na słodko-kwaśno to jest strzał w 10.

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 6 filetów śledziowych w oleju (lekko kwaskowate)
  • sos Łowicz słodko-kwaśny
  • pół czerwonej papryki
  • cebula
  • mała papryczka chilli
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 gałązki selera naciowego
  • łyzeczka natki pietruszki
  • gałązki koperku
  • 1 łyżka oleju
  • garść rukoli
  • grzanki z chleba tostowego

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Matiasy odsączamy z zalewy - oliwy, kroimy w paseczki lub kostkę. Papryke i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, warzywa przesmażyc przez 2 minuty na oleju, dodać sos Łowicz, drobno pokrojoną chilli, seler naciowy, pieprz do smaku. Smażyc razem przez kolejne 3 minuty. Sos powinien być gęsty. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki konserwowe pokroić w kostke i razem ze śledziami wymieszać z sosem. Dodać natkę pietruszki. Wymieszac. Odstawić na 1 ha żeby śledzie przeszły smakiem. Na suchej patelni lub w tosterze zrobić z chleba tostowego tosty, pokroic na 4 części - grzanki Na talerz dać porcje liści rukoli na to porcje śledzia w sosie i oblożyć grzankami. Udekorować plasterkami cytryny lub gałązkami koperku. Smacznego

Tagi:

sosy chleb