Sposób przygotowania:
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Matiasy odsączamy z zalewy - oliwy, kroimy w paseczki lub kostkę. Papryke i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, warzywa przesmażyc przez 2 minuty na oleju, dodać sos Łowicz, drobno pokrojoną chilli, seler naciowy, pieprz do smaku. Smażyc razem przez kolejne 3 minuty. Sos powinien być gęsty. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki konserwowe pokroić w kostke i razem ze śledziami wymieszać z sosem. Dodać natkę pietruszki. Wymieszac. Odstawić na 1 ha żeby śledzie przeszły smakiem. Na suchej patelni lub w tosterze zrobić z chleba tostowego tosty, pokroic na 4 części - grzanki Na talerz dać porcje liści rukoli na to porcje śledzia w sosie i oblożyć grzankami. Udekorować plasterkami cytryny lub gałązkami koperku. Smacznego
margolata
Anna555