Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Śledzie po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Coś smacznego dla amatorów śledzi!

Śledzie po węgiersku

Składniki:

Śledzie po węgiersku

 

  • 0,5 kg filetów z zielonych śledzi;
  • 0,5 l wody;
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼ szklanki octu 6%
  • ½ małego przecieru pomidorowego;
  • 1 łyżeczka soli (płaska);
  • 1 łyżeczka cukru;
  • Kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, liść laurowy.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po węgiersku
Śledzie pokroić na kawałki, cebulę drobno pokroić i układać warstwami w pojemniku, który można zamknąć. Każdą warstwę lekko posolić i posypać pieprzem. Zagotować wodę z dodatkiem przypraw, dodać ocet, przecier, olej. Gorącą zalewą zalać śledzie, szczelnie przykryć i zostawić do wystudzenia. Podawać np. z białym pieczywem.

Tagi:

śledzie