Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Śledź w sosie musztardowo-miodowym z koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dzień bez mięsa -Święto wymyślone w Ameryce ponad 30 lat temu, które teraz cieszy się spora popularnością również w Polsce. Postanowiłam więc, że zamiast kawałka mięsa dziś na moim stole pojawi się … śledź – bo mięso mogę zamienić jedynie na rybkę :)

Śledź w sosie musztardowo-miodowym z koperkiem

Składniki:

Śledź w sosie musztardowo-miodowym z koperkiem

 

  • 4 filety śledzia marynowanego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju
  • ½ pęczka koperku

 

Sposób przygotowania:

Śledź w sosie musztardowo-miodowym z koperkiem
Śledzie obieramy ze skorki i kroimy na kawałki. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie rodzaje musztardy łączymy ze sobą, dodajemy miód i mieszamy. Do mieszanki miodowo-musztardowej wlewamy pomału olej (mieszamy cały czas energicznie rózgą lub mikserem), tak aby sos stał się jednolity i gładki. Do tak przygotowanego sosu dodajemy posiekany koperek wszystko raz jeszcze mieszamy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy go do smaku sola i pieprzem. Pokrojone śledzie układamy w salaterce – warstwowo : sos, śledź, sos i tak do wyczerpania składników, z tym, że ostatnio warstwą ma być sos. Śledzie odstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.