Sposób przygotowania:
Śledzie w oleju .
Matiasy pokroić w kosteczkę o boku 1cm , a cebulę bardzo drobno poszatkować .Wrzucić do uprzednio wyparzonego słoika.
Następnie pokroić w dużą kostkę kiszony ogórek a małe jabłko zetrzeć na tarce , lub uczynić tak jak z cebulą w bardzo małą - zależy od wyczucia oraz smaku kucharza .Na sam koniec skropić wszystko cytryną oraz dodać sos majonezowo-jogurtowy(pól jogurtu , pół majonezu) . Doprawić do smaku przyprawami typu pieprz oraz pozostawić na jakiś czas .
Następnie pokroić w dużą kostkę kiszony ogórek a małe jabłko zetrzeć na tarce , lub uczynić tak jak z cebulą w bardzo małą - zależy od wyczucia oraz smaku kucharza .Na sam koniec skropić wszystko cytryną oraz dodać sos majonezowo-jogurtowy(pól jogurtu , pół majonezu) . Doprawić do smaku przyprawami typu pieprz oraz pozostawić na jakiś czas .