WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 786]

Śledzie w oliwie i czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne śledzie przygotowywane nieco inaczej. Tym razem z dodatkiem czosnku i polane oliwą z oliwek.

Śledzie w oliwie i czosnku

Składniki:

Śledzie w oliwie i czosnku

 

  • 5 płatów śledziowych solonych
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 szkl oliwy z oliwek
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Śledzie w oliwie i czosnku
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, często ją wymieniając, aż staną się odpowiednio słone. Kroimy na małe kawałki i układamy na talerzu.

Czosnek kroimy na cienkie plasterki i układamy na każdym kawałku śledzia.

Cebulę kroimy w kostkę i przelewamy wrzątkiem do sparzenia. Posypujemy nią śledzie, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą.

Odstawiamy do przegryzienia.