Sposób przygotowania:
Pasta z pieczonej dyni i czosnku
1. Zaczynamy od przygotowania dyni: Dynię dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy z niej pestki, a następnie kroimy w szerokie paski. Tak przygotowaną dynię układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, miedzy dynią układamy nieobrane ząbki czosnku. Dynię oprószamy według uznania ziołami i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości przez około 30 minut. Upieczoną dynię i czosnek studzimy, a następnie miąższ obieramy z łupin.
2. Miąższ z dyni i czosnku przekładamy do miski, staramy się zebrać również oliwę z którą się piekły warzywa i za pomocą blendera ręcznego blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i papryką. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Moje rady:
Porcja pasty dla 4 osób.
Użyłam dyni hokkaido.
2. Miąższ z dyni i czosnku przekładamy do miski, staramy się zebrać również oliwę z którą się piekły warzywa i za pomocą blendera ręcznego blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i papryką. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Moje rady:
Porcja pasty dla 4 osób.
Użyłam dyni hokkaido.