Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pasta z pieczonej dyni i czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykle pyszna pasta z pieczonej dyni i czosnku. Niezwykle aromatyczna o aksamitnej konsystencji. Idealna ze świeżym chrupiącym pieczywem.

Pasta z pieczonej dyni i czosnku

Składniki:

Pasta z pieczonej dyni i czosnku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonej dyni i czosnku
1. Zaczynamy od przygotowania dyni: Dynię dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy z niej pestki, a następnie kroimy w szerokie paski. Tak przygotowaną dynię układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, miedzy dynią układamy nieobrane ząbki czosnku. Dynię oprószamy według uznania ziołami i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości przez około 30 minut. Upieczoną dynię i czosnek studzimy, a następnie miąższ obieramy z łupin.

2. Miąższ z dyni i czosnku przekładamy do miski, staramy się zebrać również oliwę z którą się piekły warzywa i za pomocą blendera ręcznego blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i papryką. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.



Moje rady:

Porcja pasty dla 4 osób.

Użyłam dyni hokkaido.