Sposób przygotowania:
Śledzie w śmietanie,
1. Śledzie wymoczyć w wodzie (ok 2-3 godzin lub w zależności od słoności ryby). 2. Po wymoczeniu śledzie pokroić w 2-3 cm ukośne paski. Dodać 2 łyżeczki musztardy i wymieszać. Dodać kilka szczypt majeranku - tak ok pół łyżeczki (można dać trochę więcej ale nie za dużo, bo potrawa nabierze goryczki). Wymieszać i odstawić. 3. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i delikatnie posolić aby skruszała (2 szczypty wystarcza). Uważać aby nie przesadzić z solą, bo śledzie są już słone. 4. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę 5. Jabłka najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach ale również można pokroić w drobną kostkę. Delikatnie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. 6. Majonez mniej więcej pół na pół zmieszać ze śmietaną. Proporcje można dopasować wg gustu. Ja daje tak ok.150 - 200 ml każdego. Uwielbiam ten sos więc zawsze go robie troche więcej :) Dodać szczypte cukru. 7. Wszystkie składniki zmieszać ze sobą. Doprawić pieprzem, w miare potrzeby cukrem. Z solą dobrze jest wstrzymać sie jakiś czas, ponieważ śledzie oddadzą sól do sosu wiec najlepiej spróbować po paru godzinach i wtedy doprawić. Ja z reguły nigdy nie dodaje soli. Śledzie są najlepsze nastepnego dnia jak wszystkie składniki przejdą smakiem. Sam sosik jest wspaniały. Potrawa jest rewelacyjna zarówno z chlebem jak i z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach. Smacznego!