BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Śledzie w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne śledzie w śmietanie to fajna przekąska na karnawałowe przyjęcie. Śledziki proste i szybkie w przygotowaniu, ale i bardzo smaczne. Polecam nie tylko na okres karnawału, ale również na spotkania rodzinne itp.

Śledzie w śmietanie Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Śledzie w śmietanie

 

  • śledzie w occie 4 płaty,
  • groszek z marchewką 1 puszka,( można mniej na przykład 1/2 puszki),
  • ogórki konserwowe 3,
  • cebule średnie 2,
  • śmietana słodka 150 ml,
  • śmietana kwaśna 200 ml,
  • majonez 2 - 3 łyżki,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie
Śledzie po wyjęciu z zalewy, odsączyć na sicie, a następnie pokroić w kawałki i przełożyć do miski. Do pokrojonych śledzi dodać odsączony na sitku groszek z marchewką, ogórki konserwowe pokrojone w paseczki oraz obraną, pokrojoną w półplasterki sparzoną wrzątkiem cebulę. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać.

Sos;

Wymieszać śmietanę słodką z kwaśną połączyć z majonezem doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Przygotowanym sosem polać śledzie i odstawić na 30 minut w celu przegryzienia smaków.

Smacznego.
Śledzie w śmietanie
Śledziki wyjąć z zalewy, odsączyć a następnie pokroić w kawałki
Śledzie w śmietanie
Ogórki konserwowe pokroić w plastry po długości a następnie w słupki
Śledzie w śmietanie
Groszek z marchewką odsączyć na sitku a następnie dodać do śledzi
Śledzie w śmietanie
Cebulę po obraniu pokroić w półplasterki i zalać wrzątkiem
Śledzie w śmietanie
Odsączyć na sitku
Śledzie w śmietanie
Przygotować sos - składniki wymieszać
Śledzie w śmietanie
Sosem polać sledzie , oprószyć świeżo mielonym pieprzem