Sposób przygotowania:
Śledź w buraczkach - przekładaniec
Kroimy płaty śledziowe na kawałki 2 cm. Buraczki myjemy, każdy owijamy w kawałek folii aluminiowej, zawijamy i pieczemy w 200 stopniach 30-40 minut (tak by dało się wbić widelec). Studzimy, następnie obieramy buraczki ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i doprawiamy solą i pieprzem. W małej miseczce łączymy musztardę, majonez, miód i curry. Wszystko układamy w małej ale wysokiej miseczce, najlepiej przezroczystej wtedy fajnie się potrawa prezentuje. Na dnie miseczki układamy warstwę śledzi, smarujemy je sosem majonezowym, na to dajemy warstwę buraczków. Ponownie śledzie, sos i buraczki. Na wierzchu mają być buraczki, posypujemy je porem pokrojonym w cienkie krążki i posiekanymi orzechami. Schłdzamy w lodówce najlepiej przez noc.