Sposób przygotowania:
Śledzie w sosie curryPozbywamy się posmaku soli w śledziach
Śledzie moczymy w wodzie 5 h .Gdy mamy taka potrzebę możemy w połowie tego czasu zmienić wodę .
Krojenie ryby.
Odsączone na durszlaku śledzie kroimy w romby
Przygotowywanie sosu.
Cebule kroimy w pióra i smażymy na oleju.
Dodajemy curry ,rodzynki, ziele angielskie i liście laurowe.
Smażymy chwile razem .
Rodzynki moczymy około 1 godziny.
Duszenie cebuli.
Podlewamy podsmażona cebulę 300 ml wody i dusimy pod przykryciem do miękkości .
Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy .Przykrywamy pokrywką .
Wykończenie sosu
Zdejmujemy garnek z sosem z ognia i studzimy. Dodajemy majonez. Mieszamy by dobrze się połączył z resztą składników.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sosu kawałki śledzia i delikatnie mieszamy
Chłodzimy w lodówce około 5 godzin.
zbysiowa
Izabela Nowak-slonce
zapraszam