msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Śledzie z curry.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Śledzie te goszczą już drugi rok na moim stole. To fajna i smaczna odmiana od tradycyjnych śledzików w oleju

Śledzie z curry.

Składniki:

Śledzie z curry.

 

  • 5 płatów śledziowych solonych
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1/5 łyżeczki przyprawy curry
  • szczypta pieprzu mielonego

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z curry.
Śledzie namoczyć ok. 2 godziny wcześniej (czas zależy od tego, jak słone śledzie kupimy).
Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Podobnie w kosteczkę kroić ogórki konserwowe a groszek osączyć z zalewy.
Wymieszać majonez z jogurtem, curry i pieprzem.
Śledzie kroić w paseczki ok. 1,5 cm. Wymieszać wszystkie składniki z sosem curry i odstawić do lodówki, najlepiej na 2-3 dni.