Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 818]

Śledzie w śmietanie z suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane śledzie są niezwykle smaczne, a sam sos delikatny i idealnie komponujący się z całością. Cebula wymieszana z cukrem jest łagodna, natomiast żurawina to taka kropka nad "i".

Śledzie w śmietanie z suszoną żurawiną

Składniki:

Śledzie w śmietanie z suszoną żurawiną

 

  • 400g filetów śledziowych solonych a`la Matjas (
  • 2-3 cebule + 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie z suszoną żurawiną

Śledzie:

Śledzie w śmietanie z suszoną żurawiną
Śledzie należy moczyć w mleku, aż będą dla nas odpowiednie.

Śledzie należy wymoczyć w mleku, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebula:

Śledzie w śmietanie z suszoną żurawiną
Cukier sprawia, że cebula jest miękka i delikatna.

Cebule należy obrać i pokroić w piórka a następnie wymieszać z cukrem i odstawić na około 10 minut.

Żurawina:

Śledzie w śmietanie z suszoną żurawiną
Sparzona żurawinna powinna być mięciutka.

Żurawinę należy zalać wrzątkiem i odczekać aż zmięknie.

Sos:

Śledzie w śmietanie z suszoną żurawiną
Majonez powinien być dokładnie połączony ze śmietaną.

Śmietanę wymieszać z majonezem.

Całość:

Śledzie w śmietanie z suszoną żurawiną
Śledź najlepiej smakuje następnego dnia.

Wszystkie składniki należy wymieszać i doprawić za pomocą pieprzu.
Całość schłodzić w lodówce.