jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Burgery z mięsem wieprzowym - pulled pork

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie burgery przygotowane samodzielnie w domu są najlepsze. Wiemy co jemy bo sami przygotowujemy bułki i mięso oraz jakie dodatki serwujemy do tego.

Burgery z mięsem wieprzowym - pulled pork Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Burgery z mięsem wieprzowym - pulled pork

bułeczki do byrgerów :

mieszanka przypraw:

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • pieprz cayenne 1 łyżeczka
  • chili ostre 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz grubo mielony 1 łyżka
  • kumin utłuczony 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku 2 szt. starte na tarce
  • pasta paprykowa słodka 1 łyżka
  • cukier brązowy 50 g

maryta do mięsa:

  • woda 1 litr
  • liść laurowy 1-2 szt.
  • sól morska 75 g
  • cukier brązowy 50 g
  • mieszanka przypraw wcześniej przygotowana 1,5 łyżki

 

  • ser żółty 4-5 plasterków
  • pomidor 1 szt.
  • ogórek małosolny 1 -2 szt.
  • sos lub ketchup
  • sałata zielona kilka listków

 

  • Sos BBQ:
  • cebula 1/2 szt.
  • ząbki czosnku
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • ketchup 2 łyżki
  • papryka wędzona 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Burgery z mięsem wieprzowym - pulled pork
Bułeczki do burgerów przygotować z tego przepisu: "https://gotujmy.pl/buleczki-do-burgerow,przepisy-bulki-przepis,277814.html "

W miseczce małej rozpuścić drożdże z mlekiem i szczyptą cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Do większej miseczki przesiać mąkę, dodać sól i wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Wlać mleko, wybić jajko, wyrabiać ciasto Pod koniec wyrabiania dodać stopione i wystudzone masło. Wyrobić dokładnie, aby ciasto było elastyczne, dostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte wyjąć na stolnice i formować bułeczki, jeszcze pozostawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia.

Przed pieczeniem pędzelkiem posmarować rozbełtanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.

Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200 stopni około 15 minut.

Przygotować mięso według tego przepisu ''https://gotujmy.pl/puller-pork-wyczesane-mieso-wieprzowe,przepisy-szybki-obiad-przepis,277820.html."

Upieczone bułeczki wystudzone przekroić i posmarować ketchupem lud ulubionym sosem, dodać mięso" puuled pork"porozdzielane. Na to plasterek sera żółtego, ogórek małosolny, pomidor sałata zielona. Można układać dowolne ulubione dodatki.

Sos BBQ:

Cebulkę pokrojoną i obranś podsmażyć wraz z czosnkiem pokrojonym drobniutko na złoty kolor. Dodać cukier i mieszać, aż się zacznie karmelizować. Następnie dodać przecier i ketchup,wymieszać i jeszcze smażyć chwilkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną. 

Smacznego
Burgery z mięsem wieprzowym - pulled pork
Z mąki,drożdży i reszty składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
Burgery z mięsem wieprzowym - pulled pork
Wyrośnięta ciasto formujemy na kulki i układamy na blaszce do peczenia
Burgery z mięsem wieprzowym - pulled pork
puuled pork- mięso wieprzowe rozdzielone dwoma widelcami na pojedyncze włókna
Burgery z mięsem wieprzowym - pulled pork
Wyrośnięte buleczki pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 15 minut na zł,oty kolor.
Burgery z mięsem wieprzowym - pulled pork
Wkładamy do bułek ciepłe mięso pulled pork,sałatę ,ser, pomidora

Tagi:

dania mięso