szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

śledzie z buraczkami i dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

sałatka śledziowa z buraczkami w sosie majonezowym z curry

śledzie z buraczkami i dymką

Składniki:

śledzie z buraczkami i dymką

 

  • 1 kg śledzi w zalewie octowej
  • 6 średnich buraczków
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • pół łyżki curry
  • sól
  • pieprz
  • 2 dymki ze szczypiorkiem

Sposób przygotowania:

śledzie z buraczkami i dymką
Śledzie osączyć z zalewy i pokroić na ukośne kawałki. Buraczki wyszorować, zawinąc w folię aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około godzinę, aż będą miękkie (można nakłuć widelcem i sprawdzić). Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Musztardę wymieszać z majonezem, curry, solą i pieprzem. Dymkę oczyścić i posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Zalać sosem, dodać dymkę i wymieszać. Przed podaniem schłodzić. Świetne danie postne. Ja taka sałatkę jadłam przed Wigilią :)

Tagi:

śledzie