Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 280]

Śledzie z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne filety z matyjasa w oleju z cebulką, marynowane w occie delikatnie, idealne na przyjęcia w domu i ..

Śledzie z cebulką

Składniki:

Śledzie z cebulką

 

  • Matyjasy - 10 płatów
  • ocet - 1/2 szkl
  • olej - 3/4 szkl
  • woda - 2 szkl
  • cebula - 4 szt
  • cukier- 2 łyżki
  • ziele angielskie -10 szt
  • listek laurowy - 5 szt

Sposób przygotowania:

Śledzie z cebulką
Śledzie odmoczyć z nadmiaru soli.

Z octu, wody, ziela angielskiego i listka laurowego zrobić zalewę, zagotować i przestudzić, zalać nią śledzie i odstawić na 4-5 godzin.

Cebulę pokroić w półplasterki, posypać cukrem - by skruszała, co jakiś czas mieszać ją delikatnie.

śledzie wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół, na każdym płacie ułożyć trochę cebulki i zwinąć je w rulony spinając wykałaczką.

Śledzie ułożyć w naczyniu, zalać oliwą i przesypać resztą cebulki. 

Naczynie zamknąć i wstawić na 4 dni do lodówki.