Sposób przygotowania:
Śledzie z cebulką
Śledzie odmoczyć z nadmiaru soli.
Z octu, wody, ziela angielskiego i listka laurowego zrobić zalewę, zagotować i przestudzić, zalać nią śledzie i odstawić na 4-5 godzin.
Cebulę pokroić w półplasterki, posypać cukrem - by skruszała, co jakiś czas mieszać ją delikatnie.
śledzie wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół, na każdym płacie ułożyć trochę cebulki i zwinąć je w rulony spinając wykałaczką.
Śledzie ułożyć w naczyniu, zalać oliwą i przesypać resztą cebulki.
Naczynie zamknąć i wstawić na 4 dni do lodówki.
Z octu, wody, ziela angielskiego i listka laurowego zrobić zalewę, zagotować i przestudzić, zalać nią śledzie i odstawić na 4-5 godzin.
Cebulę pokroić w półplasterki, posypać cukrem - by skruszała, co jakiś czas mieszać ją delikatnie.
śledzie wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół, na każdym płacie ułożyć trochę cebulki i zwinąć je w rulony spinając wykałaczką.
Śledzie ułożyć w naczyniu, zalać oliwą i przesypać resztą cebulki.
Naczynie zamknąć i wstawić na 4 dni do lodówki.