Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Jeden z moich ulubionych sposobów na śledzia. Jak wiadomo śledzik lubi cebulkę i śmietanę, więc tego tutaj nie brakuje. Kawałki Matjasa są zatopione w przepysznym sosie jajecznym z dodatkiem musztardy.

Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym

ETAP 1:

Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym
Śledzia osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę skroić w piórka.

Filety śledziowe odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnego mleka na około 3 godziny. W trakcie moczenia mleko można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby.
Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z rybą.

ETAP 2:

Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym
Żółtka rozetrzeć z musztardą i małą ilością śmietany.

Jajka ugotować na twardo i oddzielić żółtka od białek. Białka skroić i dodać do śledzi, a żółtka przełożyć do miseczki. Rozetrzeć z musztardą i odrobiną śmietany.

ETAP 3:

Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym
Do sosu jajecznego dodać więcej śmietany i doprawić.

W miarę rozcierania dodawać coraz więcej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą.sałatki

ETAP 4:

Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym
Sos połączyć ze skrojonym śledziem z cebulą i białkami.

Przygotowanym sosem zalać śledzie, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem. Smacznego :)


Tagi:

sałatki ryby