SUPERPRZEPIS

Świąteczny torcik

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Świąteczny torcik Więcej zdjęć (3)

Święta nie mogą się obyć bez pysznego torciku. Wyjątkowo lekki i urokliwy torcik z musem brzoskwiniowym, kremem kokosowym, a w środku ukryta jest pyszna kostka piernikowa.

Składniki:

Świąteczny torcik

na biszkopt:

na mus brzoskwiniowy:

na krem kokosowy:

na warstwę śmietany:

  • 400 ml schłodzonej śmietany tortowej 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 łyżeczka żelatyny

dodatkowo:

  • 1 op. nadziewanych piernikowych kostek domino
  • 1/2 tabliczki czekolady o smaku piernika
  • czekoladowe gwiazdki , srebrne cukrowe perełki i maczek cukrowy żółty o smaku mango do dekoracji
  • 1/4 szkl. ponczu z przegotowanej wystudzonej wody wymieszanej z likierem jajecznym

Sposób przygotowania:

Świąteczny torcik

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając.

Łączymy z przesianą mąką pszenną,ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i utrzeć z 1 łyżką wody.

Wylać do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 20-25 min.

Po upieczeniu wyjąć z tortownicy i wystudzić.

Biszkopt nasączyć ponczem .

Przygotowanie musu brzoskwiniowego:

Świąteczny torcik
Na brzoskwiniowym musie rozłożyć kostkę piernikową

Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody . Pozostawić do lekkiego stężenia.

Brzoskwinie osączyć a następnie zmiksować. Mus brzoskwiniowy połączyć z tężejącą galaretką i jeszcze raz wszystko zmiksować.

Wylać tężejący mus na biszkopt . Na musie rozłożyć piernikową kostkę domino.

Przygotowanie kremu kokosowego:

Świąteczny torcik
Krem kokosowy rozsmarować na musie brzoskwiniowym

Mleczko kokosowe zagotować z cukrem i wiórkami kokosa. W mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleczko kokosowe.

Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. następnie ściągnąć z ognia. Wystudzić. Masło utrzeć na puch.

Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu kokosowego.

Krem kokosowy rozsmarować na zastygniętym musie brzoskwiniowym.

Przygotowanie bitej śmietany:

Świąteczny torcik
Na warstwie bitej śmietany kładziemy tartą czekoladę

Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody . Pozostawić do lekkiego stężenia.

Schłodzoną kremówkę ubić na najwyższych obrotach dodając cukier puder. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wlewać małym strumieniem tężejącą galaretkę brzoskwiniową.

Bitą śmietanę rozsmarować na kremie kokosowym.

Na wierzch zetrzeć czekoladę za pomocą np. strużka do ziemniaków.

Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki .

Etap końcowy:

Świąteczny torcik
Schłodzony torcik przed podaniem ozdabiamy gwiazdkami z czekolady

Schłodzony torcik przed podaniem ozdabiamy czekoladowymi gwiazdkami oraz srebrnymi cukrowymi perełkami.


Tagi:

deser ciasto