jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śledzie z czerwoną kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię śledzie pod każdą postacią. Moim ostatnim odkryciem jest ich połączenie z czerwoną kapustą. Całości pysznego smaku dodają śliwki. Polecam na pyszną przystawkę.

Śledzie z czerwoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie z czerwoną kapustą

SKŁADNIKI

  • 12 filetów śledziowych z oleju,
  • 0,5 główki czerwonej kapusty,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/3 szklanki czerwonego wina,
  • 8 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
  • Sól do smaku,
  • Ostra papryka do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • Olej do przysmażenia cebuli,

Sposób przygotowania:

Śledzie z czerwoną kapustą

ETAP 1

Śledzie z czerwoną kapustą
kapustę drobno kroimy

Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie kapustę cienko kroimy.

ETAP 2

Śledzie z czerwoną kapustą
przysmażoną kapustę studzimy

Pokrojoną dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość podlewamy winem i dusimy około 15 minut do miękkości. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.

W trakcie duszenia kapustę doprawiamy do smaku miodem, solą, pieprzem i papryką.

Miękką kapustę zdejmujemy z ognia i łączymy z octem.

Dodatek octu uwypukli piękny kolor kapusty. Tak przygotowaną studzimy.

ETAP 3

Śledzie z czerwoną kapustą
na papierowym ręczniku odsączamy śledzie

Między czasie filety śledziowe odsączamy na papierowym ręczniku.

ETAP 4

Śledzie z czerwoną kapustą
ryby kroimy pod skosem

Odsączone kroimy pod skosem na mniejsze części. Śliwki kalifornijskie kroimy w kostkę lub paseczki

ETAP 5

Śledzie z czerwoną kapustą
przygotowane składniki łączymy ze sobą

Zimną kapustę łączymy z majonezem. Tak przygotowaną z kolei łączymy ze śledziami i śliwkami.

Śledzie wykładamy na półmisek i podajemy. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.