Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z makiem
Do mąki wsypać drożdże, cukier i sól, przemieszać. Dodać żółtko, wlać olej oraz mleko. Zagnieść jednolite, odchodzące od dłoni ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować cienko. Na całości ciasta rozsmarować masę makową, zwinąć ścisło w rulon.
Roladę pokroić na 3 cm kawałki, każdy posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać cukrem.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować cienko. Na całości ciasta rozsmarować masę makową, zwinąć ścisło w rulon.
Roladę pokroić na 3 cm kawałki, każdy posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać cukrem.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
SylaUla
Martyna12
Zgadza się :) Z ubkiem ulubionej kawy :)