Sposób przygotowania:
Pstrąg faszerowany kapustą i grzybami
Farsz do pstrąga:
Kapustę posiekać dość drobno i dusić przez godzinę w szklance wody z liśćmi laurowymi i 2 łyżeczkami kminu. Namoczone wcześniej borowiki gotować przez 20 minut, ostudzić i pokroić w mniejsze kawałki, następnie dodać do uduszonej kapusty. Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, do tego dodać kapustę z grzybami oraz pokrojonego w kostkę śledzia, całość popieprzyć do smaku, a następnie przesmażyć. Ostudzony farsz wymieszać z jajkiem.
Pstrągi:
Z oczyszczonych pstrągów wytnij kręgosłupy, skrop środek ryb sokiem z cytryny, posól, następnie wypełnij farszem i zepnij wykałaczkami. Ułóż na papierze do pieczenia, natrzyj oliwą, obłóż plastrami cytryny i piecz w 150 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
Kartofelki:
Obrane kartofle pokrój w księżyce, obtocz w oliwie, soli, pieprzu i słodkiej papryce, zapiekaj na blasze w piekarniku przez ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Kapustę posiekać dość drobno i dusić przez godzinę w szklance wody z liśćmi laurowymi i 2 łyżeczkami kminu. Namoczone wcześniej borowiki gotować przez 20 minut, ostudzić i pokroić w mniejsze kawałki, następnie dodać do uduszonej kapusty. Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, do tego dodać kapustę z grzybami oraz pokrojonego w kostkę śledzia, całość popieprzyć do smaku, a następnie przesmażyć. Ostudzony farsz wymieszać z jajkiem.
Pstrągi:
Z oczyszczonych pstrągów wytnij kręgosłupy, skrop środek ryb sokiem z cytryny, posól, następnie wypełnij farszem i zepnij wykałaczkami. Ułóż na papierze do pieczenia, natrzyj oliwą, obłóż plastrami cytryny i piecz w 150 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
Kartofelki:
Obrane kartofle pokrój w księżyce, obtocz w oliwie, soli, pieprzu i słodkiej papryce, zapiekaj na blasze w piekarniku przez ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Magdalena88
niezły kąsek