komarka

komarka

Kucharz
[Przepisów: 1]

Pstrąg faszerowany kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, zaskakujące smakiem połączenie kiszonej kapusty o delikatnej ryby. Fish & chips w nowej, lżejszej, polskiej wersji.

Pstrąg faszerowany kapustą i grzybami

Składniki:

Pstrąg faszerowany kapustą i grzybami

 

  • 2 pstrągi,
  • 1 wędzony śledź,
  • 3 liście laurowe,
  • kmin rzymski mielony,
  • 2 szalotki,
  • garść suszonych borowików,
  • 2 łyżki masła,
  • 40 dkg kiszonej kapusty,
  • 1 jajo,
  • oliwa, sól, pieprz, czerwona papryka słodka, cytryna,
  • 1 kg ziemniaków,
  • papier do pieczenia, wykałaczki

Sposób przygotowania:

Pstrąg faszerowany kapustą i grzybami
Farsz do pstrąga:

Kapustę posiekać dość drobno i dusić przez godzinę w szklance wody z liśćmi laurowymi i 2 łyżeczkami kminu. Namoczone wcześniej borowiki gotować przez 20 minut, ostudzić i pokroić w mniejsze kawałki, następnie dodać do uduszonej kapusty. Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, do tego dodać kapustę z grzybami oraz pokrojonego w kostkę śledzia, całość popieprzyć do smaku, a następnie przesmażyć. Ostudzony farsz wymieszać z jajkiem.

Pstrągi:

Z oczyszczonych pstrągów wytnij kręgosłupy, skrop środek ryb sokiem z cytryny, posól, następnie wypełnij farszem i zepnij wykałaczkami. Ułóż na papierze do pieczenia, natrzyj oliwą, obłóż plastrami cytryny i piecz w 150 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.

Kartofelki:

Obrane kartofle pokrój w księżyce, obtocz w oliwie, soli, pieprzu i słodkiej papryce, zapiekaj na blasze w piekarniku przez ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Tagi:

kapusta