Sposób przygotowania:
Filety śledziowe na obiad
Duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy, ogonki, usunąć wnętrzności, śledzie palcem naciskać na grzbiecie-poluzować i ostrym nożem wy-filetować, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć
Do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące.
Na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony.
Cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać.
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące.
Na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony.
Cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać.
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem.
BozenaMatuszczyk
ziutula