SUPERPRZEPIS

Filety śledziowe na obiad

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Filety śledziowe na obiad Więcej zdjęć (3)

Śledzie idealnie smakują na obiad jako filety, kupuję świeże śledzie od rybaków i sama je czyszczę i filetuję.

Składniki:

Filety śledziowe na obiad

 

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe na obiad
Duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy, ogonki, usunąć wnętrzności, śledzie palcem naciskać na grzbiecie-poluzować i ostrym nożem wy-filetować, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć

Do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące.

Na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony.

Cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać.

Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.

Filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Filety śledziowe na obiad
Filety sledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche
Filety śledziowe na obiad
Obtaczać w mące, mąka jest w worku foliowym i nie sypie na około talerza

Tagi:

ryba danie obiad