Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Nadziewane muszle makaronowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Muszle makaronowe nadziewane pastą z czerwonej fasoli oraz suszonych pomidorów. Całość zapieczona w piekarniku razem z serem mozzarella.

Nadziewane muszle makaronowe

Składniki:

Nadziewane muszle makaronowe

 

  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść ziaren słonecznika
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • ok. 100 g makaronu muszli

Sposób przygotowania:

Nadziewane muszle makaronowe

ETAP 1:

Muszle makaronowe ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

ETAP 2:

Nadziewane muszle makaronowe
Muszle makaronowe nadziane pastą z fasoli i suszonych pomidorów

Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy i zblendować z połową suszonych pomidorów, ząbkami czosnku i oliwą na gładką masę. Następnie dodać resztę suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę, ziarna słonecznika, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać łyżką.

ETAP 3:

Nadziewane muszle makaronowe
Zapiekanka makaronowa z muszli nadzianych pastą i zapieczona z mozzarellą

Ugotowany makaron nadziać gotową pastą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wierzch posypać tartą mozzarellą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-13 min.