jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie smażone w cieście.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Śledzie smażone w cieście to propozycja na śląski obiad z śledziem w roli głównej.

Śledzie smażone w cieście. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledzie smażone w cieście.

 

  • 4 wymoczone filety śledziowe
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • mąka
  • olej do smażenia
  • goździki do dekoracji

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie smażone w cieście.
Żółtko mieszamy z olejem i śmietaną, dosypujemy tyle mąki by otrzymać dość gęste ciasto (trochę bardziej gęste niż naleśnikowe). Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z ciastem. Śledzie osuszamy. Z każdego filetu wycinamy kilka małych rybek, które zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Miejsce oczu zaznaczamy goździkiem. Podajemy rybki z ziemniakami i kiszonym lub konserwowym ogórkiem.
Śledzie smażone w cieście.
Żółtko mieszamy z olejem i śmietaną, dosypujemy tyle mąki by otrzymać dość gęste ciasto. Dodajemy pianę z białka
Śledzie smażone w cieście.
Kroimy w plastry ugotowane w łupinach ziemniaczki i pieczemy je a'la frytki. Z śledziem smakują świetnie.