kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Solone śledzie smażone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażone solone śledzie to fajne rozwiązanie jeśli nie lubimy wybierać ości, których śledź ma bardzo dużo. Konserwowanie śledzi poprzez solenie sprawia, że ości zmiękną dzięki czemu nie trzeba ich usuwać tylko można zjeść bo są niewyczuwalne.

Solone śledzie smażone w cieście

Składniki:

Solone śledzie smażone w cieście

 

  • 4 solone filety śledzia
  • 1 szklanka mleka
  • 1,25 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Solone śledzie smażone w cieście
Mleko mieszamy z 1 szklanką wody i zalewamy nim solone filety śledzi. Śledzie odstawiamy do lodówki i moczymy min. 12 godzin. Czas solenia jest zależny od tego jak bardzo są słone. Wymoczone śledzie osączamy.Przygotowujemy ciasto w którym będziemy smażyć śledzie. 0,5 szkl. wody mieszamy z 1 jajkiem i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy 0,5 szklanki mąki i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe, dlatego w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mąki. W tak przygotowanym cieście maczamy śledzie i smażymy każdej strony na rozgrzanym oleju.Śledzie podajemy na ciepło z posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO!