Sposób przygotowania:
Śledzie z musztardą w oleju
Śledzie solone filety opłukać i namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej 3 godziny zmieniając wodę. Odlane śledzie osuszyć i posmarować musztardą, następnie pokroić filet na 4 części.
Układać w głębokim naczyniu lub w słoiku, na dno włożyć plasterki cebuli, przyprawić pieprzem, solą i polać cieniutką warstwą oleju. Na to warstwa śledzie i listek laurowy i ziele angielskie. Później cebula, olej i tak do skończenia składników. Włożyć przykryte szczelnie do lodówki na 24 godziny.
Układać w głębokim naczyniu lub w słoiku, na dno włożyć plasterki cebuli, przyprawić pieprzem, solą i polać cieniutką warstwą oleju. Na to warstwa śledzie i listek laurowy i ziele angielskie. Później cebula, olej i tak do skończenia składników. Włożyć przykryte szczelnie do lodówki na 24 godziny.