madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 562]

Szynka gotowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szynka ta gości na naszym stole prawie na każde święta dlatego, że jest zrobiona po domowemu a nie ze sklepu

Szynka gotowana

Składniki:

Szynka gotowana

 

Sposób przygotowania:

Szynka gotowana

Przygotowanie

Szynka gotowana
Przyprawione mięso owijamy folią spożywczą.

Mięso myjemy i osuszamy. Mieszamy łyżkę soli z solą peklową i tą mieszanką nacieramy mięso.

Następnie przyprawiamy granulowanym czosnkiem, słodką i wędzoną papryką, czarnym i ziołowym pieprzem, mielonym kminkiem i zielem angielskim, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim.

Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na trzy dni do lodówki.

Gotowanie

Szynka gotowana
Mięso zalewamy wodą dodajemy przyprawy i gotujemy

Trzeciego dnia wieczorem wyciągamy mięso z lodówki odwijamy z folii i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą mniej więcej 2 cm ponad mięso.

Do garnka dodajemy musztardę , łyżeczkę soli, ziele i liście laurowe. Zagotowujemy i gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z pieca i pozostawiamy do rana w tej zalewie.

Rano ponownie zagotowujemy i gotujemy 10 minut od momentu zagotowania. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zostawiamy na około 6 godzin w wywarze.

Wykańczanie

Szynka gotowana
Wychłodzone w lodówce mięso kroimy na plastry

Po 6 godzinach wyciągamy z wywaru osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i wkładamy do lodówki aby mięso wychłodzić.