Sposób przygotowania:
Szynka gotowanaPrzygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy. Mieszamy łyżkę soli z solą peklową i tą mieszanką nacieramy mięso.
Następnie przyprawiamy granulowanym czosnkiem, słodką i wędzoną papryką, czarnym i ziołowym pieprzem, mielonym kminkiem i zielem angielskim, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim.
Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na trzy dni do lodówki.
Gotowanie
Trzeciego dnia wieczorem wyciągamy mięso z lodówki odwijamy z folii i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą mniej więcej 2 cm ponad mięso.
Do garnka dodajemy musztardę , łyżeczkę soli, ziele i liście laurowe. Zagotowujemy i gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z pieca i pozostawiamy do rana w tej zalewie.
Rano ponownie zagotowujemy i gotujemy 10 minut od momentu zagotowania. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zostawiamy na około 6 godzin w wywarze.
Wykańczanie
Po 6 godzinach wyciągamy z wywaru osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i wkładamy do lodówki aby mięso wychłodzić.