LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

śledzik pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna przystawka na świeta i nie tylko

śledzik pod pierzynką

Składniki:

śledzik pod pierzynką

 

  • opakowanie filetów sledziowych matjasy w zalewie z oliwa
  • 1 cebula czerwona
  • 2 duze kwasne jabłka
  • 1 szklanka gęstej smietany
  • sok z cytryny
  • sol,pieprz
  • plasterki cytryny do ozdoby
  • odrobina posiekanej zieleniny(natka lub szczypior)

 

Sposób przygotowania:

śledzik pod pierzynką
Filety odsączyć z zalewy, pokroic w niewielkie paseczki i ułozyć na półmisku. Skropic sokiem z cytryny. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i ścieramy na tarce, dodajemy do śmietany, cebule obieramy i kroimy w kosteczke, dodajemy do śmietany, całość przyprawiamy do smaku. Tak powstałym sosem polewamy śledzie, zawijamy folia aluminiową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorowac plasterkami cytryny i zieleniną. (Ja dodatkowo dodalam pokrojonego w kosteczke ogórka)-ale nie trzeba.