Sposób przygotowania:
Śledzik pod warzywną pierzynąETAP 1:
Obrane ziemniaki i marchewkę gotujemy do miękkości, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wyszorowanego buraka ze skórką okręcamy w folię aluminiową, pieczemy do miękkości w piekarniku, po upieczeniu obieramy ze skórki.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
Śledzie osączamy z zalewy kroimy na małe paseczki, układamy na dnie szklanego naczynia, smarujemy łyżką musztardy.
ETAP 2:
Na śledzie układamy warstwę posiekanej cebuli lub pora następnie tarte na tarce jarzynowej pieczone buraki.Solimy do smaku i posypujemy pieprzem.
ETAP 3:
Następnie dajemy warstwę pokrojonych ogórków , smarujemy cienko majonezem.
Posypujemy tartymi na tarce ziemniakami oraz marchewką znów smarujemy majonezem, posypujemy pokrojonym jabłkiem i startymi na tarce jajkami, wkładamy do lodówki na dzień lub dwa aby smaki się przegryzły.
Jest pyszna!
Smacznego.