SUPERPRZEPIS

Śledzik pod warzywną pierzyną

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Śledzik pod warzywną pierzyną

Tę sałatkę śledziową robiłam już wielokrotnie pod różną postacią ale chyba w tej wersji smakuje mi najbardziej, w szklanym "garnku " prezentuje się znakomicie, polecam na różne okazje!

Składniki:

Śledzik pod warzywną pierzyną

 

Sposób przygotowania:

Śledzik pod warzywną pierzyną

ETAP 1:

Śledzik pod warzywną pierzyną
Pokrojone na paseczki śledzie układamy na dnie naczynia

Obrane ziemniaki i marchewkę gotujemy do miękkości, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Wyszorowanego buraka ze skórką okręcamy w folię aluminiową, pieczemy do miękkości w piekarniku, po upieczeniu obieramy ze skórki.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy.

Śledzie osączamy z zalewy kroimy na małe paseczki, układamy na dnie szklanego naczynia, smarujemy łyżką musztardy.

ETAP 2:

Śledzik pod warzywną pierzyną
na sledzie dajemy warstwę cebuli i buraków

Na śledzie układamy warstwę posiekanej cebuli lub pora następnie tarte na tarce jarzynowej pieczone buraki.Solimy do smaku i posypujemy pieprzem.

ETAP 3:

Śledzik pod warzywną pierzyną
sałatkę układamy warstwowo dzięki temu efektownie wygląda

Następnie dajemy warstwę pokrojonych ogórków , smarujemy cienko majonezem.

Posypujemy tartymi na tarce ziemniakami oraz marchewką znów smarujemy majonezem, posypujemy pokrojonym jabłkiem i startymi na tarce jajkami, wkładamy do lodówki na dzień lub dwa aby smaki się przegryzły.

Jest pyszna!
Smacznego.