Sposób przygotowania:
Śledziki zawijane w sosie tatarskim
Śledzie moczymy w wodzie lub mleku przez około 2 godziny, najlepiej zmieniając w między czasie wodę. Cebulkę kroimy w piórka i gotujemy chwilę w wodzie z octem, cukrem, zielem angielskim i liściem laurowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dokładamy tam śledziki i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie kroimy płaty śledzia wzdłuż na połowę , żeby były cieńsze. Paprykę kroimy w paseczki i zawijamy wraz z cebulką w płat śledzia, tworząc tzw. rolmopsy, układamy na półmisku obok siebie. Przygotowujemy sos: Grzybki, ogórki i cebulkę drobno siekamy. Mieszamy z chrzanem, majonezem i śmietaną, przyprawiamy do smaku. Sosem oblewamy dookoła śledzie i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.