paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Śledziki zawijane w sosie tatarskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledziki polecane w odmiennej formie.

Śledziki zawijane w sosie tatarskim

Składniki:

Śledziki zawijane w sosie tatarskim

 

 

  • Na sos:
  • kilka marynowanych podgrzybków
  • ogórek konserwowy
  • cebulka konserwowa
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pół kubeczka śmietany
  • ok 3/4 szkl majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Śledziki zawijane w sosie tatarskim
Śledzie moczymy w wodzie lub mleku przez około 2 godziny, najlepiej zmieniając w między czasie wodę. Cebulkę kroimy w piórka i gotujemy chwilę w wodzie z octem, cukrem, zielem angielskim i liściem laurowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dokładamy tam śledziki i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie kroimy płaty śledzia wzdłuż na połowę , żeby były cieńsze. Paprykę kroimy w paseczki i zawijamy wraz z cebulką w płat śledzia, tworząc tzw. rolmopsy, układamy na półmisku obok siebie. Przygotowujemy sos: Grzybki, ogórki i cebulkę drobno siekamy. Mieszamy z chrzanem, majonezem i śmietaną, przyprawiamy do smaku. Sosem oblewamy dookoła śledzie i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:

sosy śledzie