Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Rolmopsy z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekka wariacja na temat zawijanych śledzi czyli rolmopsów. W mojej wersji wzbogaciłem je o plastry buraczków i marynowane grzyby.

Rolmopsy z buraczkami

Składniki:

Rolmopsy z buraczkami

 

  • 11 płatów śledziowych
  • średniej wielkości burak
  • cebula
  • marynowane warzywa (ogórki, cukinia, papryka)
  • marynowane grzybki
  • musztarda
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Rolmopsy z buraczkami
Buraka ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody wraz ze skórką, a po wystudzeniu obierz go i pokrój w cieniutkie plastry.

Obraną cebule pokrój w piórka a marynowane warzywa w słupki. Płat śledzia ułóż na desce skórą do dołu a wierzch posmaruj musztardą.

Na śledzia wyłóż plasterek ugotowanego buraka, kilka piórek cebuli i pokrojone w słupki warzywa, całość zwiń w rulonik i zepnij wykałaczką.

Gotowe rolmopsy podawaj z marynowanymi grzybkami i olejem rzepakowym.